Unrecognizable man in applauding outdoors, Nikon Z7Unrecognizable man in applauding outdoors, Nikon Z7

Hvor ender pengene?

«Skal du på åpningen?»
Spørsmålet kom fra den ansatte i blomsterbutikken på Kyrksæterøra, da Norsk Tippings mann i slutten av mai ville kjøpe noe fint til idrettslaget som åpnet sin nye hall.

Svaret var ja, og praten fløt mens avklipte blomster profesjonelt ble satt sammen.

Den største hallen i Norge for innendørs fotball og friidrett skulle offisielt åpnes. Vel framme ble det åpenbart at hallen betød mye for langt flere enn fotballspillere og friidrettsutøvere. Rundt 2000 mennesker var til stede. Alle fikk se et tverrsnitt av hva kommunen kan by på av kultur, idrett og organisasjonsliv. 125 forskjellige lag og foreninger defilerte inn foran publikum. Alt fra korps og kor, via idrettslag til organisasjoner som Røde Kors og Bonde- og småbrukarlaget. Alle er på forskjellige måter mottakere av spillemidler.

SodvinhallenFoto: Stig H. Moltubakk Pedersen

De gjorde naturligvis mer enn bare å marsjere. I tur og orden gikk barn, ungdom og voksne på scenen og viste hva kommunens kreative innbyggere kan by på. Sang, dans, musikk, revysketsjer. Og taler. Flere taler. «Vi skaper historie!» sa fylkesvaraordføreren i Trøndelag. «Denne hallen er like mye DIN som noen andres!» presiserte lederen for byggekomiteen. «Alt dette er takket være et sterkt lokalt engasjement», understreket Norsk Tippings utsendte. Samtidig benyttet han anledning til å informere om at 14 millioner kroner av spillemidlene hadde vært samfunnets økonomiske bidrag til bygging av hallen. Deretter fikk han være med og holde båndet som ordføreren klippet over mens han sa «Herved, folkens, så er Sodvinhallen åpnet!»

14 millioner er en stor sum, og det er sjelden nødvendig med så mange kroner for å bygge anlegg som fører til helsebringende aktiviteter.

Ytterst i Sognefjorden ligger Solund, den vestligste kommunen i landet. Den består av flere øyer, og veien er kort fra de mange svabergene og ut til Nordsjøen. I slutten av september ble en dagsturhytte åpnet der. «Sognesjøhytta» er et lavterskeltilbud for turgåere, et sted å spise nistepakken og få i seg varmen. Som mange andre dagsturhytter i fylket byr den også på et utvalg bøker å bla i. Eller tiden kan brukes til å se ut over sjøen og la naturinntrykkene viske vekk hverdagsforstyrrelser. Fylkeskommunen fikk 430 000 kroner fra spillemidlene for å sette opp hytta, som er til glede for allmenheten. Også her var Norsk Tipping til stede på den offisielle åpningen.

Felles for alle ordninger er at det både fordrer og stimulerer til aktivitet og frivillig innsats. Jo større aktivitet, jo flere penger. Og mange blomsterbuketter når anleggene åpnes.

SognesjøhyttaFoto: Henning Kristoffersen