redcross-4redcross-4
Foto: Røde Kors

Røde Kors sentral under skipsevakuering

Et rolig planleggingsmøte foran årsmøtet i Møre og Romsdal Røde Kors hjelpekorps, ble på sekunder forvandlet til en storstilt aksjonsledelse den 23. mars i 2019.

Cruiseskipet «Viking Sky» hadde fått motorhavari og sendte ut «Mayday» der det drev mot land i Hustadvika med 1374 mennesker om bord.

Trond Arne Larsgård (t.v. ovenfor) var en av lederne for aksjonen, og forsto med én gang hvor alvorlig dette kunne bli.

– Vi trykket på den store røde knappen og kastet oss i bilen, sier Larsgård til rodekors.no. I løpet av få timer ble det etablert et evakueringssenter i Brynhallen på Hustad i Fræna kommune, der til sammen 187 frivillige fra Røde Kors meldte seg til tjeneste, sier han.

474 passasjerer evakuert

De første timene var preget av nervøsitet og usikkerhet rundt skadeomfanget. Nødetatene tok raske beslutninger, og evakuering fra helikopter var i gang rundt to timer etter at skipet sendte ut sin nødmelding. Viking Sky drev uten motorkraft i liten storm og i vind på rundt 20 sekundmeter, og var på det nærmeste bare 100 meter fra å gå på grunn. Evakueringen foregikk med uforminsket styrke hele tiden, og i løpet av et døgn ble 474 passasjerer fraktet til land med redningshelikopter. Mange havnet på evakueringssenteret på Hustad, der frivillige fra Røde Kors sørget for trøst, omsorg og annen praktisk hjelp.

redcross-7Foto: Røde Kors

Roser de frivillige

I oktober 2018 deltok Møre og Romsdal Røde Kors på Nasjonal helseøvelse i Kristiansund. Der ble det trent på blant annet masseskade og drift av evakuerings- og pårørendesenter. Øvelsen ga verdifull trening i forbindelse med det som skjedde med Viking Sky.

– Erfaringen fra denne øvelsen hadde mye å si for at samhandlingen fungerte så bra, og bekreftet hvor viktig og motiverende slike øvelser er, sier leder i Kristiansund og omegn Røde Kors, Mette Skavnes til rodekors.no. Både hun og Trond Inge Larsgård berømmer de frivillige som stilte opp på kort varsel.

– Mobiliseringen av frivillige var veldig effektiv, sier Skavnes.

redcross-5Foto: Røde Kors

Skryt fra passasjerene

Passasjerene som ble evakuert kunne heller ikke få skrytt nok av behandlingen de fikk av de som hjalp til. Det amerikanske ekteparet Susan og Allan Dullberg var bare to av de som fikk hjelp.

– Hele aksjonen har vært utmerket, i alle ledd. Den norske gjestfriheten kan ikke sammenlignes med noe annet, takk skal dere ha, sier Susan til NRK. Allan supplerte: – En brannmann fortalte meg at mange arbeider frivillig. Frivillig innsats ser ut til å virke flott, alle har opptrådt ytterst profesjonelt, vært vennlige og omsorgsfulle.

redcross-2Foto: Røde Kors

I tillegg til Røde Kors, var det mange etater og frivillige organisasjoner som gjorde en betydelig innsats under aksjonen. Norsk Folkehjelp, Redningsselskapet, Heimevernet, Sivilforsvaret og frivillige fra Idrettslaget Bryn var alle involvert i hjelpen.

Et drøyt døgn etter at nødsignalet ble sendt fra Viking Sky, klappet cruiseskipet til kai i Molde. Både skip og passasjerer hadde fått hard medfart, men den store katastrofen ble unngått.

Se Røde Kors’ egen film om den frivillige innsatsen her.

Spillemidler tildelt i 2019:

Røde Kors

254,3

millioner

Redningsselskapet

156,9

millioner

Norsk Folkehjelp

19,3

millioner

Grasrotandelen:

Røde Kors

170 515

kroner
(396 forskjellige lokallag)

Norsk Folkehjelp

212 470

kroner
(97 forskjellige lokallag)